Status 6 september

På måndag den 8 september blir Olivia 8 månader.

Sedan 2 veckor tillbaka har läkarna hittat en medicincocktail som lindrar hennes nervsmärtor och hon skriker nästan inte alls längre. Det är en otrolig lättnad att hon inte längre behöver ha ont, men priset hon betalar är mindre vaken tid och mindre kontakt med omvärlden.

Olivia kan inte längre amma. Musklerna kring munnen lyder inte. När hon ligger nära bröstet kan man höra lilla tungan som gör sugrörelsen där inne i munnen, men läpparna följer inte viljan.

Det var ett par veckor sedan Sparven log. Hur mycket vi än försöker med favoritsånger och tokiga favoritljud lockas hennes underbara leende inte fram. Troligtvis har vi sett det för sista gången.

Olivia har fått tilltagande problem med andningen så hon har hjälp av syrgas hemma, inhalerar ventoline och koksalt lite oftare än förut och ges vätskedrivande vid behov. Syrgasen hjälper henne när det är tungt att dra in luft, så att den luft hon får in är mer syrerik. Ventoline vidgar luftrören, koksaltet löser upp slemmet som bildas i lungorna och den vätskedrivande medicinen driver ut vätskan som samlar sig där luften borde få plats.

På grund av muskelslappheten i svalget har Olivia svårt att ligga på rygg och att sitta upp. Förutom när vi gör andningsövningar på pilatesbollen eller när hon ligger och tittar på discolampan, så ligger hon mest i vagnen på höger eller vänster sida om dagarna. Mamma, pappa eller hennes personliga assistent bär henne upprätt då och då, men andningen blir märkbart sämre efter en kort stund och då får hon ligga på sidan igen.

Sparven har fått två nya vänner den senaste veckan. Dels en personlig assistent som är fantastisk med henne och dels katten Leo. Ganska oplanerat flyttade han, en 11 veckors bondkatt, in i huset och blev Olivias bästa sovkompis.

Både i vagnen och i sängen drömmer de tätt intill varandra.

Annonser

7 reaktioner på ”Status 6 september

 1. Åh vad fint med två nya vänner till Olivia och avlastning för mamma å pappa med en assistent. Du både skriver bra å fotar bra! Styrkekramar till er!

  Gilla

 2. Fina Olivia har fått en liten kattkompis, så fint han sover med henne 🐾
  Tänker på er varje dag och önskar det fanns nåt jag kunde göra 💛💜💚

  Gilla

 3. Vilka fantastiskt fina bilder! Så nyfiket Olivia kikar och Tiger ser ju ut som Pettsons Findus där han ligger på rygg! Underbart när han ”håller” på Olivias hand.
  Många kramar från grannen två hus upp 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s